6 Op Reis

Afl. 1: Detroit (Michigan)

Voor onze eerste aflevering van 6 Op Reis, waarin we de soul- en jazzhotspots van steden, landen en continenten uit de doeken doen, gingen we naar Detroit. En die stad is veel meer dan Motown. Mocht je dus naar Detroit gaan binnenkort, weet je precies waar je moet zijn.

Afl. 2: New Orleans (Louisiana)

Aflevering 2 van deze serie speelt zich af in New Orleans, dat door velen wordt gezien als de bakermat van de jazz. We nemen een duik in de geschiedenis en laten ons onderdompelen in de mooiste verhalen over Louis Armstrong, Dr. John, Allen Toussaint, Trombone Shorty, The Meters en de vele andere muzikanten die deze stad heeft grootgebracht.

Afl. 3: Memphis (Tennessee)

Walking in Memphis val je van de ene muzikale verbazing in de andere. Uiteraard ontkom je niet aan bedevaartgangers die met Elvis-shirtjes en petjes naar Graceland gaan, maar Memphis is zoveel meer dan rock 'n roll. De wieg van legendarische labels als Stax (Booker T. & MG's, Eddie Floyd, Otis Redding, Rufus & Carla Thomas, Staple Singers en Isaac Hayes) en Hi Records (Willie Mitchell, Ann Peebles, Al Green, Syl Johnson en Otis Clay) staat in Memphis. Bovendien is Memphis de stad waar Martin Luther King werd doodgeschoten, waar nog veel herinnert aan de Burgerrechtenbeweging. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rijke blueshistorie.    

Afl. 4: Chicago (Illinois)

Het is zelfs een stroming in de jazz: Chicago Style. Je kunt er dus donder op zeggen dat we een aantal mooie hotspots op het gebied van jazz hebben toegevoegd. Maar ook legendarische Chess, met Muddy Waters, Etta James, Chuck Berry en Bo Diddley. En Curtis Mayfield en Jerry Butler zaten samen op school in Chicago, waar uiteindelijk hun Impressions wereldfaam zou bereiken. 

Afl. 5: San Francisco (Californië)

Beduidend meer jazz dan soul in San Francisco, hoewel de soul die er vandaan komt of is opgenomen om door een ringetje is te halen (Songs in the Key of Life, Sly and the Family Stone, e.v.a.). Ga met ons mee op reis naar de stad waar Otis zijn legendarische hit schreef, John Lee Hooker een club opende, Cannonball Adderley zijn kwintet formeerde en er zelfs een kerk is opgericht ter ere van John Coltrane. En oh ja, hippies natuurlijk...

Afl. 6: Philadelphia (Pennsylvania)

Er zijn hele boeken geschreven over de muzikale achtergrond van Philadelphia. Zowel op de jazz, als de soul, de R&B en Rock 'n Roll wist de stad haar stempel te drukken, met name dankzij de grote culturele en etnische variëteit van haar inwoners. De Philly Sound is dan ook niet alleen voorbehouden aan de dansbare soul van de jaren '70 en '80. Helaas is er in de stad veel gesloopt en verbouwd, dus zijn er weinig historische locaties meer over. Toch kun je hier een lange tijd doorbrengen, zonder dat het geluid van Philadelphia ook maar een seconde stil valt.

Afl. 7: Austin (Texas)

Wanneer je een weekend of weekje in Austin bent, is het meer bijzonder als je niet op een live-optreden stuit dan wel. Officieus wordt de Texaanse stad ook wel the Live Music Capitol van de wereld genoemd, ongetwijfeld geholpen door het gunstige klimaat en niet te vergeten het Eurosonic Festival van de Verenigde Staten: South by Southwest. Zelfs op het vliegveld staan meerdere malen per dag bandjes te spelen en als je slim bent, onderneem je een tripje naar de ranch van Willie Nelson, die vrij toegankelijk is en waar altijd wel iets is te beleven. Of je brengt een bezoekje aan het huis waar Janis Joplin woonde.