So What's Next 2014

Vernieuwende, genre-doorbrekende jazz staat geprogrammeerd op het opnieuw uitverkochte festival So What’s Next. Dat vindt op zaterdag 1 november voor de tweede keer plaats in het Muziekgebouw Frits Philips. En NPO Radio 6 Soul & Jazz was daarbij. Vanaf 18:00 uur tot 01:00 uur kon je live op de radio genieten van artiesten als Ibrahim Maalouf, Typhoon, Jason Moran en meer.

Luister terug

Luister hier de uitzending terug

Denk aan acts als rapper Typhoon wiens flows als vurige poezië klinken. En die teksten gaan recht het hart in, begeleid door een funkende en ronkende band.

Of laat je verrassen door de drummer van Adéle, Maxwell en D’Angelo. Hij heet Chris ‘Daddy’ Dave en is een van de meest gevraagde drummers van dit moment. Hij kruist rock met jazz, groove en R&B.

Een van de headliners is de publiekslieveling Ibrahim Maalouf.  Deze Frans/Libanese trompettist kan een zaal muisstil krijgen met zijn filmische muziek, maar ze zo bij het volgende nummer hoog en laag kan laten springen. Ibrahim Maalouf maakt muziek met een totaalbeleving. Je reist mij in zijn rollercoaster van muzikale invloeden en die gaan van Miles Davis, de lyrische klassieke Arabische muziek tot de hiphop uit de voorsteden van Parijs.

Ook de jonge pianist, maar inmiddels gevestigde naam in de jazzscène Jason Moran is aanwezig. Hij gebruikt vaak samples, van bijvoorbeeld Turkse mobiele telefoons, om maar wat te noemen. Hij neemt covers op van hedendaagse experimentele popmuzikanten als Björk en hij werkt samen met hiphop artiesten als Ghostface Killah van de Wutang Clan. En nu is hij hier met weer een heel ander project geïnspireerd op de blues van Fats Waller. En hij zal spelen met een masker van Fats Waller op gaan spelen.

En Radio 6 heeft er een eigen podium dat onder leiding staat van de trompettist Teus Nobel. Hij zal daar samen met een, speciaal voor deze gelegenheid, samengestelde band spelen met de muzikanten die er staan geprogrammeerd. Ze zullen gaan jammen, standards spelen en natuurlijk een andere draai aan bestaand repertoire geven. En dat allemaal samen met de muzikanten die op de podia van So What’s Next staan.

Mijke van Wijk (NTR) en Frank Jochemsen (VPRO) zijn er ook en spreken met de artiesten en natuurlijk is er vooral veel live muziek te horen. Niet alleen van eerder genoemde artiesten maar ook Selah Sue, Bugge Wesseltoft, het Tigran Trio, het Robert Glasper Experiment zijn er. En ook Nederlands talent als pianist Gideon van Gelder, saxofonist Lars Dietrich en de band Windkracht 7 zijn bij So What’s Next.