lowlands 2011

Jungle By Night knettert volenthousiast langs afrobeat en funk

Negen jonge knullen met potentie walsen Lima plat

Door Frank Jochemsen

Omdat ze deze zomer op vrijwel elk festival staan kunnen ze op Lowlands natuurlijk niet ontbreken. De negen Amsterdamse snotneuzen (het jongste bandlid is vijftien) laten op hun site van tevoren weten dat ze nerveus, nieuwsgierig en verrast zijn. Het succesverhaal van deze groep begint als ze hun eerste EP exclusief op vinyl uitbrengen. Ze worden geadopteerd door Radio 6, spelen bij 3FM en zijn te gast in 'De Wereld Draait Door'. Ze spelen op Noorderslag, Pitch, North Sea Jazz en zijn hard bezig met hun eerste echte album.

CONCERT

Jungle by Night, Lowlands Lima, 19 augustus 2011

MUZIEK

Het pubercollectief Jungle By Night speelt knetteraanstekelijke muziek die sterk naar Afrobeat en funk neigt. Vanaf het moment dat de jongens opkomen houden ze in hun performance het midden tussen verlegenheid en brutaliteit. Ze presenteren zich duidelijk als vrije schooljongens, aanstekelijk, en bij tijd en wijlen aandoenlijk nuffig.

PLUS

De belofte dat de tent afgebroken zal worden wordt op feestelijke wijze waargemaakt. De jongens hebben zeker wat in hun mars. Ze zijn muzikaal en niet wars van enige context. Je hoort bijvoorbeeld de invloed van Fela Kuti duidelijk in hun muziek terug. Aandoenlijk is vooral dat het enthousiaste publiek en deze massale aandacht hen zo compleet overdondert. Vooral tenorsaxofonist Pieter van Exter schudt vol ongeloof het hoofd als het publiek hen uitzinnig toejuicht.

MIN

Het concert van Jungle By Night dendert door zonder duidelijk aanwijsbare hoogtepunten. Als collectief spelen de jongens best lekker, maar solo's verzanden meer dan eens in een identiteitsloze brei. Dat deert het publiek echter totaal niet. Dat vermaakt zich opperbest.

CONCLUSIE

Jungle By Night is veelbelovend maar moet nog flink doorspelen. Pas dan zal de muziek nog interessanter worden. Het concert in de Lima was aangenaam, maar dat is voornamelijk gestoeld op het effect dat het publiek ziet dat het een negental schooljochies is dat dit presteert. Dat maakt mij echter des te nieuwsgieriger naar hun toekomst!

CIJFER

7