lowlands 2011

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros inspireren niet

Rommelig spel en technische haperingen voorkomen verwachte love-in sfeer

Edward Sharpe zelf maakt geen deel uit van dit collectief onder leiding van frontman Alex Ebert. De groep staat vanavond met tien man op het podium staat bekend om de opgewekte hippie sfeer rond hun concerten.

CONCERT

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, Lowlands Lima, 19 augustus 2011door Pieter van Hoogdalem

MUZIEK

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros maken muziek geënt op de vroegere west coast hippiemuziek met een vleugje Beatles en alternatieve Americana.

PLUS

Een handjevol nummers weet te bekoren door pakkende, meerstemmige vocalen en een dynamische opbouw. De nummers worden weliswaar rommelig gespeeld, maar dat is in die gevallen misschien wel zo charmant.

MIN

Al voor aanvang van de show kampt men op het podium met technische problemen, zoals niet werkende microfoons. Ook tijdens het concert blijft de band parten spelen. De frontman, die er als messias-type uitziet, loopt dan ook regelmatig naar de monitortafel om te vragen om aanpassingen in het geluid. Dit lijkt z’n weerslag te hebben op het spel van de musici gedurende het verloop van de show. ‘You got a show without reverb. Guess you feel really special’, merkt Alex Ebert ironisch op. Niet bepaald een liefdevolle hippie-vibe. Op een klein aantal na, kabbelen de songs tot vaak tot vervelens toe voort. De zang van de zangeres komt niet uit de verf. Laten we het ontbreken van reverb hier de schuld maar van geven. Het bekendere 'Home' wordt erg enthousiast ontvangen door het publiek, iets wat meteen teniet wordt gedaan door het afsluitende nummer dat uitsterft als een kaars.

CONCLUSIE

De groep maakt de verwachtingen niet waar. Er staat een aantal pakkende nummers op het repertoire, maar niet genoeg. Het rommelige spel van de grote groep muzikanten maakt dit tot wel erg ‘witte’ muziek die maar niet wil grooven.