lowlands 2011

Jonge jazzgasten swingen de Lima uit

'Zo erg is het nou ook weer niet, die jazzmuziek, toch?'

De tweede incarnatie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest wordt geleid door saxkoning Benjamin Herman, bekend van onder anderen New Cool Collective. Hij is ook de artistiek leider van het orkest, dat deze zomer op alle jazzfestivals in Nederland staat, en vanmiddag ook op Lowlands.

CONCERT

Nationaal Jeugd Jazz Orkest, Lowlands Lima, 20 augustus 2011Door Frank Jochemsen

MUZIEK

Zet een aantal jonge jazztalenten bij elkaar, geef ze een charismatisch leider en een stevig repertoire en je hebt alle ingrediënten voor een gaaf jazzconcert. En dat op Lowlands. Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest wil een springplank zijn voor jong talent in de Nederlandse jazz. Het repertoire bestaat uit nummers van legendes als de Surinaamse tenorsaxofonist Kid Dynamite, de toetsenist Lonnie 'Liston' Smith en die andere jongerenband 'Jungle By Night'. De nummers - die bovenal een sterke latinvibe hebben - zijn voor het orkest gearrangeerd door het jonge hoorntalent Morris Kliphuis. Het swingt allemaal als een bezetene.

PLUS

In de persoon van Benjamin Herman heeft het orkest met recht een charismatisch leider. Boordevol toewijding staat hij voor, in en tussen het orkest. De liefde voor muziek spreekt uit al zijn bewegingen, aankondigingen en aansporingen. De saxsolo's van Maarten Hogenhuis (bekend van 'Bruut!') zijn super ritmisch en stijlvol, en de 26-jarige Reinier Baas 'grooved' als een gek op zijn gitaar.

MIN

De Lima zou voor dit soort concerten eigenlijk afgeladen moeten zijn.

CONCLUSIE

Vol enthousiasme en jazzgevoel brengen de broekies in het Nationaal Jeugd Jazz Orkest een heerlijk swingend concert. Geweldig initiatief, mooie proeftuin. Van elk van deze jonge muzikanten gaan we ongetwijfeld nog het nodige horen. De Lima is redelijk gevuld; 'We zijn blij dat er jazzliefhebbers op Lowlands rondlopen. Zo erg is het nou ook weer niet, die jazzmuziek, toch?', aldus Benjamin Herman.

CIJFER

8,5