lowlands 2011

Warme zomerdag en Will and the People zijn perfecte match

Will and the People spelen een relaxte ska set die het zomergevoel op Lowlands alleen maar verder versterkt

Het is nog maar een jaar geleden dat de Britse groep voor het eerst bij elkaar kwam, maar inmiddels klinkt het viertal als een hecht collectief. Ze zijn al snel bij elkaar in huis gaan wonen en waarschijnlijk repeteren ze daar ook elke dag. Zichtbaar onder de indruk van het toegestroomde publiek maakt de band een overtuigend debuut op Lowlands met hun door ska en reggae geïnspireerde songs.

CONCERT

Will and the People, Lowlands Lima, 20 augustus 2011door Pieter van Hoogdalem

MUZIEK

De catchy nummers van Will and the People balanceren tussen ska en reggae. Bob Marley is hun grote held, maar het kan niet anders dan dat ze ook geluisterd hebben naar een band als The Police.

PLUS

De band opent met Capetown Blues. Een lekker ska-nummer, maar denk hierbij niet aan de opgefokte ska van bijvoorbeeld Madness. Dit viertal houdt vast aan de relaxte, lome sfeer van reggae, zelfs in de meer uptempo nummers. De muzikanten gaan gekleed in afgeragte, oversized T-shirts en vooral de zanger/gitarist ziet er uit als een eigenwijs straatschoffie, die ook over humor beschikt: ‘Sing with me! Oh, that was fucking rude, I’m sorry… Please sing with me.’ Tijdens het concert worden eigenlijk geen zwakke nummers gespeeld, al klinkt het nieuwe ‘Masterpiece’ alsof het nog niet helemaal af is. De liedjes zijn pakkend, hebben de nodige variatie en worden strak gespeeld met spatzuivere koortjes van de bassist en toetsenist. Bij ‘Holiday’ gaat het tempo omhoog en kan er eindelijk gesprongen en (stiekem) gecrowdsurfd worden. De Pixie-cover ‘Where is my mind?’ begint als vuige rock, maar komt heel knap toch weer uit bij het ska-geluid dat deze band kenmerkt. Afsluiter ‘Lion in the morning sun’ laat het enthousiaste publiek achter in hogere sferen.

MIN

De gitarist loopt af en toe te rommelen aan zijn soms haperende gitaar en speelt op momenten misschien wat slordig, maar dit onderbreekt de flow van de show niet.

CONCLUSIE

De zon schijnt volop deze zaterdagmiddag, wat eindelijk een zomergevoel oproept bij de festivalgangers. Will and the People blijkt de ideale act te zijn voor een dag als deze en krijgt het publiek met gemak aan het dansen en springen. Het schrijven van pakkende nummers lijkt hen gemakkelijk af te gaan en doen halsreikend uitkijken naar en volgend album en een volgend optreden op dit festival.

CIJFER:

8,5