lowlands 2011

La Boutique Fantastique niet druk bezocht

Na een valse start herpakt het collectief zich enigszins voor een klein, maar enthousiast publiek

De groep is een initiatief van producers Maurits Goossens en Tijmen Bergman, die zelf ook meespelen op respectievelijk cello, synths en samples/synths en andere instrumenten. In de muziek is een hoofdrol weggelegd voor de strijkers en blazers (onder andere uit Kyteman’s hiphop orkest en de Amsterdam Klezmer Band).  Ondanks gasten als de extravagante saxofonist Benjamin Herman en een zekere Peter op zang, wordt het nergens echt spannend.

CONCERT

La Boutique Fantastique, Lowlands Lima, 20 augustus 2011door Pieter van Hoogdalem

MUZIEK

Loungemuziek met elementen van klezmer, chanson, klassiek en andere stijlen.

PLUS

La Boutique Fantastique wordt echt interessant op de meer uptempo momenten waarbij samples en electronica een hoofdrol krijgen. Dat lijkt ook te zijn wat het publiek wil horen vanavond.

MIN

De eerste drie nummers die de groep ten gehore brengt zijn niet slim gekozen. Ze bestaan veelal uit lang uitgesponnen romantische thema’s gespeeld door de strijkers op een laag tempo wat en groot deel van de toegestroomde mensen doet verder kijken. En zo kabbelt het concert verder. Uiteindelijk komt er meer tempo in de muziek, wat aanzet tot dansen, maar ook dan ontbreekt er een spannend randje aan de muziek.

CONCLUSIE

Zelf bestempeld de groep hun muziekstijl als een soundtrack door de muziekgeschiedenis. Maar een soundtrack luisteren zonder de film te zien valt vaak tegen. In de nummers van La Boutique Fantastique lijkt ook iets te ontbreken, ook al wordt er echt op niveau gemusiceerd. Je mist bij de songs een dynamische opbouw naar een climax of hoogtepunt.

CIJFER:

6-