Nieuw op Radio 6 Soul & Jazz

Smooth Sailin'

Leon Bridges - Smooth Sailin'

'Smooth Sailin'' staat op het debuutalbum Coming Home (2015) van Leon Bridges en wordt als de derde single hiervan uitgebracht. Bridges haalde voor dit nummer de inspiratie uit oude gospelmuziek en gebruikt een schip als metafoor voor het terugkeren van God. Hij begon te schrijven en kneedde het naar eigen zeggen zo dat het net een leuke meid is waar je gedag tegen wilt zeggen.

Stare

Prince - Stare

Het is vanuit het niets, wanneer Prince eind juli 2015 opeens met het nummer 'Stare' op de proppen komt. Opvallend is dat Prince de single in eerste instantie alleen op Spotify uitbrengt. Zeker omdat hij enkele weken voorafgaand aan deze release al zijn muziek van de streamingsdienst afhaalde. Prince werkt samen met zijn band 3rdEYeGirl aan een nieuwe plaat: The Hit & Run Album.

Standing By Your Side

Lee Fields - Standing By Your Side

Lee Fields wordt vaak vergeleken met Bobby Womack, Otis Redding en James Brown, maar is meer dan alleen een vergelijking waard. Fields is Fields. 'Standing By Your Side' is de single die in 2015 van het album Emma Jean afkomt. Het is een uptempo nummer dat er zeker weten voor zorgt dat je voetjes van de vloer gaan.

El Miraglo

Jungle By Night - El Miraglo

De evolutie van Afrobeat, zo worden de heren van Jungle By Night ook wel genoemd. Hun single 'El Miraglo' komt eind juni 2015 uit en is wederom een nummer dat gevoed wordt door funk en een vrolijke, energieke en overheersende blazerssectie.

Open Up The Door

Bilal - Open Up The Door

Bilal opent zijn deuren naar een nieuw begin met zijn single 'Open Up The Door', die in 2015 verschijnt. Het is de eerste single die van zijn vijfde studioalbum In Another Life komt. Bilal heeft op dit album helpende handjes ontvangen in de vorm van Kendrick Lamar, voor wie hij eerder zelf al een zangpartij opnam.

Shame

Tyrese - Shame

Tyrese is in 2015 terug in vol ornaat, voor de release van zijn zesde studioalbum. 'Shame' is de tweede single van het album, waarmee hij groots uitpakt. Jennifer Hudson verzorgt de backing vocals op het nummer en de clip wordt geproduceerd door Denzel Washington en geregisseerd door Paul Hunter. Hij zegt zelf dat hij zich op dit nummer en op het hele album eerlijker en kwetsbaarder heeft opgesteld dan ooit.

Closure

Jill Scott - Closure

'Closure' is het wapenfeit van Jill Scott in aanloop naar de release van haar nieuwe album Woman, dat eind juli 2015 verschijnt. Twee nummers van het album waren eerder al uitgebracht: 'You Don’t Know' en 'Fool’s Gold'. Dat dat slechts voorproefjes waren, blijkt uit het nummer 'Closure', dat een situatie omschrijft waar ze nog één nacht spendeert met haar ex om het vervolgens echt af te sluiten. En hij hoeft zeker niet te verwachten dat ze nog een ontbijtje voor hem maakt ‘cause this is closure, told ya!’. De tekst zit goed in elkaar en het nummer luistert goed weg met lekkere blazerspartijen.

Lean In

Lizz Wright - Lean In

Het album Freedom & Surrender zou in eerste instantie in april 2015 uitkomen, maar wordt uitgesteld en pas aan het daglicht gesteld in oktober van datzelfde jaar. 'Lean In' is de eerste single die van het album komt, heeft een laidback ritme met Wrights zwoele stem en er klinkt een funky gitaarriff.

Gotta Keep

Jarrod Lawson - Gotta Keep

Alles dat Jarrod Lawson aanraakt, verandert in soul. Met een gouden stem, welteverstaan. Want wat een gevoel voor ritme en een bereik heeft Lawson. 'Gotta Keep' komt van zijn debuutplaat Jarrod Lawson, die in 2014 uitkomt. In dit nummer is duidelijk terug te horen dat Lawson een christelijke achtergrond heeft. Muzikaal heeft het door de aanwezige synthesizers overeenkomsten met Stevie Wonder en Jamiroquai, maar de gehele vibe heeft ook wat weg van D'Angelo.

The Animals

Emily King - The Animals

'The Animals' is het nieuwe wapenfeit van Emily King. Haar tweede studioalbum The Switch komt uit in juni 2015 en 'The Animals' is een heerlijk voorproefje daarvan. Het gaat over fouten maken en lessen leren. Ze zingt dan ook "I didn’t learn the first time, but oh I learned the second time / Never again will we ever be friends, they told me don’t feed the animals”. Het gaat over vriendschappen en dat voorzichtigheid geboden is bij het aangaan van dat soort relaties. Het nummer begint vrij rustig met alleen drums en een elektrische gitaar, maar bouwt op naar het energieke maar rustige stemgeluid dat we van King gewend zijn.