Nieuwspagina

De 6 van 6: Jody Watley van Shalamar Reloaded

"Het is geen reünie, maar een nieuwe vorm."

Deze week hebben we een prijsvraag lopen voor diegenen die graag Shalamar live willen beleven. Jody Watley - we kunnen wel zeggen het hart van Shalamar - heeft de groep door het toevoegen van Nate Allen Smith en Rosero Mccoy nieuw leven ingeblazen als Shalamar Reloaded en ze voelt zich jonger dan ooit. Reden genoeg om aan de tand te voelen in onze interviewrubriek 'De 6 van 6'. Op 28 juni kan je genieten van An Evening With Shalamar & Jody Watley in de Melkweg; hier alvast een voorproefje.

#1. U wilt een nieuw publiek aanspreken met Shalamar Reloaded. Vragen de nieuwe generaties ook om een nieuwe manier van benaderen? 

"Het is nog steeds belangrijk om een nieuw publiek te bereiken door middel van muziek, ook met de klassiekers, zoals we met onze optredens doen. Ik breng nieuwe muziek uit en ontdek zelf op Soundcloud remixes van de oude hits. Ik zou graag een verzameling remixes van onze klassiekers zien. We zijn ook actief op sociale media, wat onze fans de kans biedt om ons individueel aan te spreken en te leren kennen. Facebook, Twitter en Instagram zijn de drie kanalen die we het meeste gebruiken, als groep en als persoon.

"We bouwen een eigen identiteit op, die ik natuurlijk door mijn solocarrière ook al heb gekregen. Op dit moment proberen we ook op beeld een eigen stijl te krijgen, bijvoorbeeld door fotografie. Dat er voorheen geen Facebookpagina's, oude artikelen en foto's uit de archieven beschikbaar waren, laat al zien dat ik op dit moment actiever bezig ben om mensen te betrekken en fans zoveel mogelijk kennis te laten maken met het heden en verleden. Zij schrijven zelfs een eigen Shalamar-blog! Nate en Rosero zijn nieuw binnen de groep en die heb ik dan ook al voorgesteld in de media van de Verenigde Staten. Ik wil dat mensen hen ook leren kennen en hun achtergrond weten."

#2. Welke aspecten van het artiestzijn gaan u vandaag de dag makkelijker af dan tijdens uw eerste succesperiode? En welke moeilijker?

"De mogelijkheden om jezelf te profileren en te verbinden met potentiële fans in het digitale tijdperk zijn geweldig! Het grootste probleem is de commerciële radio van dit moment. Als soloartiest heb ik het geluk gehad dat mijn repertoire in de (dance)charts terecht zijn gekomen. Verschillende dj's en producers met wie ik heb samengewerkt (denk aan Masters At Work, Mark de Clive-Lowe, DJ Spinna en 4Hero) houden me overeind en inspireren me nog steeds. Ik hoop dat ik dat kan verwerken in Shalamar Reloaded.

"Mijn laatste solosingle was een Top 5-hit in het Verenigd Koninkrijk, uitgebracht door Avitone. Zij begonnen in 1996 met het uitbrengen van mijn solomuziek, zonder enige uitmelkerij. Het is zeker een voordeel dat artiesten als Daft Punk, Nile Rodgers, Pharrell en Disclosure in bepaalde vormen exposure weten te geven aan het 'nu disco'-genre, dat eigenlijk gewoon dansbare soulmuziek is. Ik heb in 2008 ook een nummer 1-hit gescoord in de VS en UK door mijn versie van Chic's 'I Want Your Love', uiteraard met toestemming van Nile Rodgers."

#3. Hebt u het idee dat het voor artiesten tegenwoordig makkelijker is om een hit te scoren, met alle technologische ontwikkelingen die 24/7 ter beschikking staan?

"Het feit dat het tegenwoordig een soort fabriek is die aan de lopende band bepaalde hitjes moet produceren en daarvoor een hoge geldsom moet ontvangen is een immens obstakel. Marketing is altijd gericht op de jongere doelgroep omdat zij degene zijn die de commercie voeden. Ondanks dat is het nog steeds mogelijk om succesvol te zijn en een nieuwe fanbase op te zetten. Het vergt alleen meer werk en planning achter een beslissing dan vroeger. Gelukkig zijn er veel muziekblogs en andere media die mijn werk nog steeds steunen en dat is zeker een pluspunt voor Shalamar Reloaded. De toevoeging 'Reloaded' was oorspronkelijk ook een marketingterm, zodat duidelijk werd dat het hier niet om een reünie gaat, maar om een nieuwe vorm van de groep."

#4. Wat is eigenlijk de reden waarom u Shalamar nieuw leven heeft ingeblazen? Met uw solowerk, zoals het album ‘Paradise’ uit 2014, kon u toch ook nog jaren vooruit?

"Uiteraard zal ik nog doorgaan met mijn solocarrière. Dit is slechts een extraatje. Bovendien krijg ik zo controle op het misbruik van mijn naam en imago en alles wat daarbij hoort uit het verleden. Dit is de beste manier om de groep opnieuw een boost te geven. Het zijn twee geweldige shows ineen, zowel Shalamar als Jody Watley solo. Fans krijgen een muzikale tocht, van hits (al dan niet in andere versies) naar obscure tracks en nieuwe nummers. Het is geen nostalgie, maar verfrissend.

"Er zullen mensen zijn die zich erdoor bedreigd voelen of er niks aan vinden, maar dat is dan maar zo. De fans van de oude garde zijn enorm blij om me die nummers nog eens te horen zingen. Het is natuurlijk makkelijk en ongeïnspireerd om reünieshows te geven. Ik zweer bij deze manier, omdat ik nieuwe talenten de kans kan geven uit te blinken en een reputatie op te bouwen. Nate en Rosero dansen en zingen zich al jaren uit de naad. Rosero ken ik al sinds 1997, maar we hadden nooit gedacht op deze manier samen te werken. Het is een droom die uitkomt voor ons alledrie. Dit is waar het leven om gaat, de reis, de evolutie en groei."

#5. Welke andere artiesten en producties zijn op dit moment een inspiratiebron voor u en Shalamar Reloaded?

"We proberen onze 'vibe' nog een beetje te vinden. Onze eerste release zal 'Slowdance' gaan heten en in de zomer uitkomen. Dat is een midtempo nummer dat ik samen met het nieuwe Duitse talent Drak Beat heb geschreven. Daarna komen we natuurlijk met een knaller die het ook in clubs goed zal doen. Er zijn nog steeds zoveel producers die met ons willen samenwerken, mensen verheugen zich er echt op.

"Mijn stem heeft nog steeds die herkenbare jeugdige sound. Nate en Rosero hebben hun eigen kenmerkende geluid, dat samen tot een prachtig geheel komt. Zij vertalen de klassiekers uitstekend naar hun eigen versie. Op dit moment is er geen enkele artiest die doet wat wij doen, dus wij zullen onze stempel op de muziek van nu drukken. Plannen genoeg!"

#6. Uw benadering is zeer creatief en innovatief. Wat kunnen we verder van u verwachten in de (nabije) toekomst?

"Deze zomer komen er remixes uit van 'Dancer', mijn solonummer. Onder andere Casamena, Craig C. en Wawa hebben het nummer gemixt. Natuurlijk komen die singles van Shalamar eraan en verder hebben we plannen voor meer EP's en albums. Meer muziek! Houd in ieder geval de websites in de gaten, zowel mijn persoonlijke als die van Shalamar. We kijken ernaar uit om naar Amsterdam te komen. Ik kan niet wachten om op te treden in de Melkweg!"

 

 

Laat een reactie achter
 
Reageer via Facebook
Facebook reacties worden niet getoond, omdat er geen toestemming is voor social media cookies.