Schijf van 6

Handy Man

Mayer Hawthorne - Handy Man

Week 33: 21 augustus

Bij het samenstellen van het in 2011 verschenen album How Do You Do wist 'Handy Man' de snijtafel niet te overleven en kwam ergens in het archief van Mayer Hawthorne terecht. Dat de soulzanger het nummer niet vergeten is blijkt in 2015, wanneer hij het als single uitbrengt...op een USB-stick in de vorm van een hamer.

Summer Rain

Liam Bailey - Summer Rain

Week 32: 14 augustus

Liam Bailey is een Engelse muzikant en zanger. Hoe kan je hem het beste omschrijven? Nou, een mix van Otis Redding, Sam Cooke, Bob Marley en Bill Withers. Een vrij ruime omschrijving dus, die hij te danken heeft aan de mengelmoes van soul, reggae en blues die terug te horen is in zijn muziek en stem. Op Polydor Records brengt hij in 2010 en 2011 drie EP's uit en wordt zijn al afgemixte debuutplaat (Out Of The Shadows) op het laatste moment toch niet uitgebracht. Hij stapt over naar Flying Buddha/Sony, waar hij in 2014 dan eindelijk zijn debuutplaat kan uitgeven, onder de titel Definitely Now.

Smooth Sailin'

Leon Bridges - Smooth Sailin'

Week 31: 7 augustus

'Smooth Sailin'' staat op het debuutalbum Coming Home (2015) van Leon Bridges en wordt als de derde single hiervan uitgebracht. Bridges haalde voor dit nummer de inspiratie uit oude gospelmuziek en gebruikt een schip als metafoor voor het terugkeren van God. Hij begon te schrijven en kneedde het naar eigen zeggen zo dat het net een leuke meid is waar je gedag tegen wilt zeggen.

Standing By Your Side

Lee Fields - Standing By Your Side

Week 30: 31 juli

Lee Fields wordt vaak vergeleken met Bobby Womack, Otis Redding en James Brown, maar is meer dan alleen een vergelijking waard. Fields is Fields. 'Standing By Your Side' is de single die in 2015 van het album Emma Jean afkomt. Het is een uptempo nummer dat er zeker weten voor zorgt dat je voetjes van de vloer gaan.

Closure

Jill Scott - Closure

Week 29: 24 juli

'Closure' is het wapenfeit van Jill Scott in aanloop naar de release van haar nieuwe album Woman, dat eind juli 2015 verschijnt. Twee nummers van het album waren eerder al uitgebracht: 'You Don’t Know' en 'Fool’s Gold'. Dat dat slechts voorproefjes waren, blijkt uit het nummer 'Closure', dat een situatie omschrijft waar ze nog één nacht spendeert met haar ex om het vervolgens echt af te sluiten. En hij hoeft zeker niet te verwachten dat ze nog een ontbijtje voor hem maakt ‘cause this is closure, told ya!’. De tekst zit goed in elkaar en het nummer luistert goed weg met lekkere blazerspartijen.

The Animals

Emily King - The Animals

Week 28: 17 juli

'The Animals' is het nieuwe wapenfeit van Emily King. Haar tweede studioalbum The Switch komt uit in juni 2015 en 'The Animals' is een heerlijk voorproefje daarvan. Het gaat over fouten maken en lessen leren. Ze zingt dan ook "I didn’t learn the first time, but oh I learned the second time / Never again will we ever be friends, they told me don’t feed the animals”. Het gaat over vriendschappen en dat voorzichtigheid geboden is bij het aangaan van dat soort relaties. Het nummer begint vrij rustig met alleen drums en een elektrische gitaar, maar bouwt op naar het energieke maar rustige stemgeluid dat we van King gewend zijn.

Keep Your Soul Together

Paul van Kessel - Keep Your Soul Together

Week 27: 10 juli

Paul van Kessel brengt in april 2015 Keep Your Soul Together uit in Japan, een album dat 10 nummers telt en bestaat uit een combinatie van zijn eerste twee Nederlandse EP's. Het duurt nog tot half juli 2015 voordat de gelijknamige, soulvolle, catchy en lekker wegluisterende single in Nederland op de markt komt. Het is de voorbode van een nieuwe EP die in de zomer uitgebracht wordt.

Morning Sun

Robin Thicke - Morning Sun

Week 26: 3 juli

'Morning Sun' is in juli 2015 de nieuwe single na het megasucces dat 'Blurred Lines' Robin Thicke oplevert. Een lastige periode voor Thicke, waarin hij scheidt van zijn vrouw en aangeklaagd wordt wegens plagiaat van Marvin Gaye's 'Got To Give It Up'. Deze nieuwe plaat doet alles weer voor even vergeten en laat vooral Thicke's oude herkenbare soulgeluid horen. Het is een vooruitblik op zijn achtste album, dat later in 2015 verschijnt.

-

Week 25: 26 juni

Cold Tears

Shawn Lee - Cold Tears

Week 24: 19 juni

'Cold Tears' is de hartverscheurende nieuwe single van Shawn Lee samen met AM. Het verhaal gaat over een vriend die op ongegronde redenen in de gevangenis beland. Galopperende funk, synthesizers en het herkenbare moderne soulgeluid van het transatlantische duo komt het nummer ten goede. Opvallend is dat ze het nummer niet in dezelfde studio hebben opgenomen, maar het toch als een samenhangend geluid klinkt.

Betray My Heart

D'Angelo - Betray My Heart

Week 23: 12 juni

D'Angelo brengt in 2014 zijn langverwachte vervolgplaat op Voodoo uit. Na zijn muzikale en persoonlijke dip levert hij een zuiver album af met zijn vers bij elkaar geraapte band met topmuzikanten.'Betray My Heart' is één van de nummers die op dit album staat.

Who Is It?

Kurt Elling - Who Is It?

Week 22: 5 juni

Op 9 juni 2015 brengt Kurt Elling zijn nieuwe album Passion World wereldwijd uit. Elling wordt gezien als de beste mannelijke jazzvocalist van de afgelopen 2 decennia. Dat hij nog steeds tot de top behoort, laat hij ook duidelijk merken met zijn nieuwste wapen: 'Who Is It?'. Afkomstig van zijn tiende studioalbum, is ook hier weer het vertrouwde geluid terug te horen zoals we zijn gewend van Elling.

Letter To The Moon

Sarah-Jane - Letter To The Moon

Week 21: 29 mei

Radio 6 Soul & Jazz Talent Sarah-Jane timmert hard aan haar muzikale carrière. Eind mei 2015 komt de single 'Letter To The Moon' uit, dat gepaard gaat met de nodige promotie. Een waardig vervolg op haar debuut-EP dat tevens laat zien dat ze een belangrijke stap heeft gezet in haar carrière. Het herkenbare krachtige stemgeluid van Sarah-Jane wordt ondersteund door een funky ritme.

Keep Coming Back To You

Melissa McMillan - Keep Coming Back To You

Week 20: 22 mei

Melissa McMillan, een naam waar je tot nu toe waarschijnlijk nog niet veel van gehoord hebt. 'Keep Coming Back To You' wordt in mei 2015 als single geüploadet naar haar Soundcloud-pagina en is afkomstig van haar 6 nummers tellende debuut-EP uit maart 2015 die Melissa McMillan heet. Een jazzy uptempo nummer dat diepe geluiden en een wonderschone stem tot zijn recht laat komen. Zoals de titel doet vermoeden gaat het nummer over de aantrekkingskracht die je voor een andere persoon voelt in alle opzichten.

Baltimore

Prince - Baltimore

Week 19: 15 mei

Prince heeft een protestlied geschreven over Baltimore. Dat is de stad waar in mei 2015 veel rellen ontstaan nadat de zwarte jongen Freddie Gray wordt neergeschoten door de politie. "Hoort iemand ons bidden voor Michael Brown of Freddie Gray? Vrede is meer dan de afwezigheid van oorlog", zo zegt Prince. "Enough is enough, it’s time for love", predikt Prince vervolgens. Op moederdag organiseert hij een speciaal concert in Baltimore, waarop hij het nummer voor het eerst live speelt. "Niemand heeft ruzie gehad, dus ik kan zeggen dat het een goede dag was. In ieder geval een stukje beter dan die dag in Baltimore", zo zingt Prince.