Schijf van 6

Somebody Was Watching

Roebuck "Pops" Staples - Somebody Was Watching

Week 02: 16 januari

De legendarische Roebuck 'Pops' Staples, frontman en producer van zijn familiebandje The Staple Singers, overleed in 2000, terwijl hij nog bezig was aan een album. Dochterlief Mavis sloeg de handen ineen met Jeff Tweedy van Wilco en voltooide in 2015 het laatste album van haar vader, dat ze Don't Lose This noemde. 'Somebody Was Watching' is de eerste single.

Walk In The Park

Jarrod Lawson - Walk In The Park

Week 01: 9 januari

Jarrod Lawson is in 2014 bezig om de hooggespannen verwachtingen waar te maken, wanneer hij zijn ongetitelde debuutalbum uitbrengt. De tweede single van dat album 'Walk In The Park' verschijnt begin 2015 en gaat verder waar Lawson gebleven was na 'Music In It's Magical Way': het betoveren van zijn publiek.

The One

Ntjam Rosie - The One

Week 00: 2 januari

The One is de eerste single van het gelijknamige album van Ntjam Rosie dat op 12 februari 2015 gepresenteerd wordt. Het album is de opvolger van 'At The Back Of Beyond' dat in maart 2013 uitkwam. The One is een single zoals we gewend zijn van Ntjam. Het is intens, soulful en het vakvrouwschap straalt er vanaf. Het doet je hunkeren naar de rest van het album.

Really Love

D'Angelo - Really Love

Week 50: 19 december

Voor de opvolger van zijn meesterwerk Voodoo uit 2000 nam D'Angelo de tijd. Bijna 15 jaar om precies te zijn. Maar in december 2014 kwam Black Messiah dan eindelijk uit. Zonder tromgeroffel, zonder reclamecampagne. Hij was er opeens. Maar dat bleef totaal niet onopgemerkt. 'Really Love' is de eerste single van het album en is een song die D'Angelo de laatste tijd al vaker speelde tijdens zijn concerten. Het is een schitterende neo-soulsong met multitracked falsetvocalen, violen, cello's, flamencogitaar, harp en houtblazers. Het is compleet tegenstrijdig aan de huidige R&B dat veel meer elektronisch klinkt, maar is net zo meeslepend en enigmatisch als D'Angelo zelf.

Going Back For Christmas

Alain Clark - Going Back For Christmas

Week 49: 12 december

Na 'Father And Friend' is 'Going Back For Christmas' de tweede single die Alain Clark samen met zijn vader Dane uitbrengt. Zoals de titel al doet vermoeden is 'Going Back For Christmas' een typische kerstplaat, inclusief bellen en blazers, maar Alain en Dane geven het geheeld een jazzy randje mee.

Do It

Tuxedo - Do It

Week 48: 5 december

Dat Mayer Hawthorne achter Tuxedo zit is al snel duidelijk in 2014. Maar wie er achter de knoppen zit bij het vrolijke, funky 'Do It' is niet direct bekend. Op het internet gaan de meest uiteenlopende geruchten, totdat Jake One bevestigd wordt als tweede lid van dit mysterieuze project. Na samenwerkingen met de hiphop-groten der aarde, maakt Jake One een uitstapje naar funk/disco. Een schoen die zowel hem als Hawthorne naadloos past en dat is te horen in hun single 'Do It'.

You Give Me Love

Maverick Sabre, Idris Elba - You Give Me Love

Week 47: 28 november

Acteur Idris Elba raakt zó geïnspireerd door zijn rol in de film Mandela: Long Walk To Freedom, dat hij zich ook muzikaal wil gaan verdiepen in Zuid Afrika. In samenwerking met een groot aantal Zuid Afrikaanse en Britse talenten maakt hij het album Mi Mandela. De eerste single, afkomstig van dat album, is een samenwerking met Maverick Sabre en heet: 'You Give Me Love'

In The Morning

Sabrina Starke - In The Morning

Week 46: 21 november

Voor een commercial van KWF Kankerbestrijding neemt Sabrina Starke een cover van het Bee Gees-nummer 'In The Morning' op. Daar kreeg ze zoveel positief commentaar op, dat het nummer als single wordt uitgebracht. Sabrina: "Mensen vertelden mij dat ze geraakt waren door het nummer en er veel steun uit putten. Dat is het mooiste compliment dat je een artiest kunt geven. Hopelijk kunnen we nu nog meer mensen steunen." De volledige opbrengst van 'In The Morning' gaat naar KWF.

-

Week 45: 14 november

Perfect Storm

Kris Berry - Perfect Storm

Week 44: 7 november

'Perfect Storm' komt eind oktober 2014 uit op single als dubbelrelease met het nummer 'Rocket Man'. Twee weken later wordt het nummer uitgeroepen tot zowel Radio 2 Top Song als Schijf van 6.

Alone

Selah Sue - Alone

Week 43: 31 oktober

'Alone' gaat over het mooiste en allerbelangrijkste in het leven: liefde. Selah Sue maakt het liedje en laat het horen aan haar producer. Hij besluit er iets meer tempo aan te geven, met een prima eindresultaat. Sanne Putseys (zoals Selah Sue echt heet) is zelf ook tevreden en brengt het nummer uit in oktober 2014. Het bijbehorende album Reason verschijnt in februari 2015.

Lo And Behold

Sarah Marie Young - Lo And Behold

Week 42: 24 oktober

In 2013 bracht de Amerikaanse Sarah Marie Young haar debuutalbum Too Many Februaries nog in eigen beheer uit. Nog geen jaar later is er het tweede album Little Candy Heart, op het Nederlandse (jawel!) label SnipRecords, waarvan de eerste single 'Lo And Behold' direct raak is. Zoete, warme vocalen op een bedje dat ergens tussen soul en jazz heen-en-weer schommelt.

Music And It’s Magical Way

Jarrod Lawson - Music And It’s Magical Way

Week 41: 17 oktober

'Music And It's Magical Way', het debuutalbum van Jarrod Lawson wordt door critici over de hele wereld met lovende woorden ontvangen. De zanger klinkt alsof Eric Benet, D'Angelo en Omar een jazzalbum hebben gemaakt. En daarbij flink hulp hebben gekregen van Stevie Wonder.

Therapy

Mary J Blige - Therapy

Week 40: 10 oktober

Het album The London Sessions van Mary J. Blige dat in 2014 uitkomt bevat samenwerkingen met jonge Britse soulartiesten als Emeli Sandé, Jimmy Napes, Naughty Boy, Sam Romans en Sam Smith. Het nummer 'Therapy' is een single die alvast vooruitloopt op de release van dat album medio november 2014 en is mede geschreven door zanger Sam Smith, onder andere bekend van zijn single 'I'm Not The Only One'.

Keep On Shining

Curtis Harding - Keep On Shining

Week 39: 3 oktober

Curtis Harding komt uit de band van Cee-Lo Green en heeft daar het een en ander opgestoken. Met name hoe je aanstekelijke soul met een bluesrandje en een dikke knipoog naar het verleden moet maken. Want dat is 'Keep On Shining'. Als je niet beter zou weten, dan zou je de single bij de jaren '60 en '70 indelen, maar vergis je niet, de single komt echt uit 2014.