Schijf van 6

Patience

Noel Gourdin - Patience

Week 38: 26 september

De 'crooner' Noel Gourdin is nog geen grote naam in Nederland, maar geeft met 'Patience' aan dat daar al gauw verandering in gaat komen. Een puurdere vorm van soulvolle R&B ga je dit jaar niet meer tegenkomen en als de single niet direct bij je valt...moet je gewoon geduldig zijn. Hij komt vanzelf bij je binnen. De andere nummers op het album City Heart, Southern Soul mogen er overigens ook wezen.

Trouble

Benjamin Herman, Daniel von Piekartz - Trouble

Week 37: 19 september

'Trouble' zal nooit de boeken in gaan als de grootste hit van Harry Connick Jr. Maar Benjamin Herman en Daniël von Piekartz waren blijkbaar zó onder de indruk, dat ze er zelf mee aan de haal zijn gegaan. Zonder veel af te wijken van het origineel uit 1994, hebben Benjamin Herman en Daniël von Piekartz er toch een geheel eigen versie van weten te maken.

Don't Let Me Be Misunderstood

Jamie Cullum, Gregory Porter - Don't Let Me Be Misunderstood

Week 36: 12 september

Jarenlang werd Jamie Cullum geroemd om zijn toegankelijke, poppy jazzgeluid. En hoewel de Brit zich hier prima bij voelde, werd het toch tijd voor "een écht jazz-album", aldus Cullum zelf. De eerste single van dat album spreekt al gelijk boekdelen. Samen met legende-in-wording Gregory Porter wordt de 'Don't Let Me Be Misunderstood' (augustus 2014) opgenomen en uitgebracht.

1612

Vulfpeck - 1612

Week 35: 5 september

Het funky kwartet Vulfpeck levert doorgaans instrumentale muziek af. Maar zo nu en dan schakelt de band uit Michigan de hulp in van bevriende zanger Antwaun Stanley. Zo ook op '1612' en dat zorgt voor een prettige combinatie. De teksten lijken zo uit een jamsessie te zijn gegrepen wat het geheel alleen nog maar funkyer maakt.

The 'In' Crowd

Gregory Porter - The 'In' Crowd

Week 34: 29 augustus

Gregory Porter is zelf een zéér begaafd songwriter, maar heeft toch ook een aantal covers op zijn naam staan. Zo is 'The 'In' Crowd' een cover van Dobie Gray, die er in 1964 al een dikke hit mee scoorde. 50 jaar later brengt Porter het nummer uit en bewijst daarmee dat goede muziek gewoon tijdloos is.

Dressed Up

Ruben Hein - Dressed Up

Week 33: 22 augustus

De EP 'Dressed Up' van Ruben Hein verschijnt eind augustus 2014. De titelsong daarvan komt al iets eerder uit, om het publiek vast op te warmen. Op de single horen we Ruben in een prettig vertrouwde, uptempo jazz-setting, maar heeft hij ook zeer handig gebruik gemaakt van een gamelan!

Electric Lady

Janelle Monae - Electric Lady

Week 32: 15 augustus

The Electric Lady is het tweede album van Janelle Monae en komt uit in 2013. Van dat album verschijnen eerst drie andere singles, alvorens de titeltrack uitgebracht wordt. Het is Janelle zoals we haar kennen. Uptempo, soulvol en vrolijk. Elektrisch haast. Misschien is de titel van het nummer dan ook niet geheel uit de lucht gegrepen.

Anything Goes

Lady Gaga, Tony Bennett - Anything Goes

Week 32: 11 augustus

De samenwerking tussen Tony Bennett en Lady Gaga bevalt eerder, tijdens de opnames van 'That Lady Is A Tramp', al zo goed dat de twee besluiten een heel album op te nemen. De plaat, getiteld Cheek To Cheek, komt in de herfst van 2014 uit. 'Anything Goes' komt in de zomer daar voorafgaand alvast uit als voorproefje.

She Came To Give It To You

- She Came To Give It To You

Week 29: 25 juli

Na 'Good Kisser' is 'She Came To Give It To You' het tweede voorproefje dat we krijgen van het later in 2014 te verschijnen album van Usher. En, zoals wel vaker gebeurd in 2014, is ook deze track geproduceerd door Pharrell Williams. Die combinatie blijkt goed te werken.

I'm Good

Tim Bowman Jr. - I'm Good

Week 28: 18 juli

Vrolijk, uptempo, soulvol en aanstekelijk. Meer woorden hoeven we eigenlijk niet te gebruiken om 'I'm Good' van Tim Bowman Jr. te omschrijven. Want het zijn die vier in de puurste vorm. De zomer kan beginnen met Tim Jr.

Hooch

Kelis - Hooch

Week 27: 11 juli

Op een album dat Food heet, kan natuurlijk een drankje niet ontbreken. Vandaar dat Kelis het nummer 'Hooch' heeft opgenomen, dat vrij vertaald alcoholische drank betekent. En zo klinkt de track ook. Als het roesje waar je je in verkeerd wanneer het einde van een gezellige avond nadert. Zo vlak voor dat drankje dat nét te veel was. Met 'Hootch' heb je dus geen alcohol meer nodig.

Get Her Back

Robin Thicke - Get Her Back

Week 26: 4 juli

Robin Thicke leert Paula Patton kennen als ze nog tieners zijn. Ze houden van elkaar, trouwen en leven nog lang en gelukkig. Niet dus. Paula wordt een redelijk succesvolle actrice en Robin moet iets langer wachten op zijn succes. Maar in de zomer van 2013 groeit hij uit tot een absolute wereldster. En zoals wel vaker het geval is lijkt het er op dat hij is gevallen voor de verleidingen die dat met zich meebrengt. In februari 2014 kondigt het stel aan te gaan scheiden, maar sindsdien doet Thicke verwoede pogingen om haar weer terug te winnen. Hij maakt een heel album, dat hij toepasselijk 'Paula' noemt, en vult dit met liedjes voor zijn ex-vrouw. 'Get Her Back' is één van die liedjes. Het zit vol zelfbeklag en in de video zit zelfs een sms conversatie met Paula Patton verwerkt. Vooralsnog heeft het niets mogen helpen: Paula heeft geen interesse meer .

No Love Dying

Gregory Porter - No Love Dying

Week 25: 28 juni

'No Love Dying' is de openingstrack van Gregory Porters derde album Liquid Spirit dat in 2013 uit komt. Een piano, een contrabas, een saxofoon, voorzichtige percussie en de stem van Gregory Porter zijn genoeg om heel even alle sores te vergeten. Vier minuten lang is er vrede op aarde en is iedereen gelukkig.

I Don't Know How To Drive

Julian Velard - I Don't Know How To Drive

Week 24: 20 juni

De jazzy singer-songwriter Julian Velard is een echte New Yorker: geboren in Manhattan, zat in de klas bij Kelis op LaGuardia High School en komt alleen buiten The Big Apple voor optredens. Maar het meest kenmerkende aan deze echte New Yorker is dat hij geen rijbewijs heeft. Dat verklaart dan ook de teksten in het catchy 'I Don't Know How To Drive'.

See That Boy Again

Pharrell Williams, Mary J Blige - See That Boy Again

Week 23: 14 juni

Als je naar de hollywoodfilm Think Like A Man gaat kijken, dan hoor je veel muziek van Mary J. Blige langs komen. Zo levert ze de meerdere solotracks aan, maar ook deze jazzy samenwerking met Pharrell Williams. Pharrell is hot en daar heeft Blige slim op ingespeeld. Schrik dan ook niet als we dit duo weer bovenaan de hitlijsten zullen terugvinden.