Schijf van 6

Naked Souls

Nick Price - Naked Souls

Week 22: 6 juni

Twee maanden eerder kon Nick Price nog terugkijken op een carrière in de klassieke muziek, nu is er 'Naked Souls' en ligt een grote toekomst in de soulmuziek voor hem in het verschiet. 'Naked Souls' is de voorbode van misschien wel iets heel groots. Warm, eerlijk en een voorzichtige knipoog naar D'Angelo.

Perpetual Nights

Maxine Ashley - Perpetual Nights

Week 21: 30 mei

Alles wat Pharrell Williams aanraakt verandert in goud. En dus is het voor een zangeres die aan het begin van haar carrière staat een uitgelezen kans om met de producer samen te kunnen werken. Maxine Ashley heeft die kans met beiden handen aangegrepen en met resultaat: 'Perpetual Nights' wordt direct wereldwijd opgepakt en het ziet er dan ook naar uit dat we snel meer van deze jonge New Yorkse gaan horen.

Will You Be Mine

Smoove & Turrell - Will You Be Mine

Week 20: 23 mei

De moderne soulsound van Smoove & Turrell heeft altijd al tegen de disco aan geschuurd, maar nadat het Britse duo in de zomer van 2013 veel met Nile Rodgers heeft opgetrokken was er geen ontkomen meer aan; "The disco just kinda rubbed off on us". En dat is duidelijk te horen op 'Will You Be Mine', dat in mei van 2014 uit komt.

Hats

Incognito - Hats

Week 19: 16 mei

'Hats' is de eerste single van Incognito van het album Amplified Soul, dat eind mei 2014 uitkomt. De catchy single kent lead vocalen van Tony Momrelle, die sinds 2005 deel uitmaakt van de Britse acid-jazz band.

Good Kisser

Usher - Good Kisser

Week 18: 9 mei

Usher is na zijn album Looking 4 Myself op zoek gegaan naar een experimenteler geluid in zijn muziek. En dat is te horen ook! Als je een nummer als voorgangers 'Yeah' of 'DJ Got Us Falling In Love' verwacht, dan kom je bedrogen uit. Usher zoekt de randjes op, klinkt zelfs wat minimalistisch, maar wat geeft dat een lekker resultaat!

Love Never Felt So Good

Michael Jackson, Justin Timberlake - Love Never Felt So Good

Week 17: 2 mei

Hoeveel onuitgebrachte nummers van Michael Jackson er nog op de plank liggen weten we niet, maar als de platen zo sterk zijn als 'Love Never Felt So Good', dan kan die stapel niet hoog genoeg zijn. Jackson schreef het nummer al in 1983, samen met Paul Anka. In 2014 komt het officieel uit als single, geproduceerd door Timbaland. En als dan ook Justin Timberlake zijn vocalen leent, dan is het feestje compleet. Het nummer wordt positief opgepakt en krijgt veel airplay op de Nederlandse radiostations.

Sweat

Toni Braxton - Sweat

Week 16: 25 april

Toni Braxton en Babyface. Op het eerst gezicht twee namen die vooral in de jaren '90 successen scoorden. Babyface lanceerde de solo carrière van Braxton begin jaren 90 maar nu zijn ze ook samen achter de microfoon gaan staan. Het resultaat is het album Love, Marriage & Divorce. Lopen ze vooral ruzie te maken op het grootste gedeelte van de plaat, in de single 'Sweat' hebben ze een betere oplossing voor hun problemen. "If you really wanna fight, we can take it to the bed tonight. And if you really wanna scream, I can make you scream tonight." Een plaat die er om vraagt om op standje "f*ck de buren" gedraaid te worden op een zwoele lenteavond.

What Is Love

Janelle Monae - What Is Love

Week 15: 18 april

What is Love heeft Janelle Monáe speciaal voor de Amerikaanse animatiefilm Rio 2 gemaakt. Het nummer is dus niet te vinden op een album van haar zelf, maar alleen op de OST van de film. Daar staat ze overigens niet alleen op, ze is in goed gezelschap van onder andere Bruno MarsSiedah Garrett, Jamie Foxx, Rachel Crow, Amy Heidemann en Garcia and Rita Moreno. Het opzwepende What Is Love pakt perfect de hilarische sfeer van de film die zich in het Braziliaanse regenwoud afspeelt.

Come Around

Bernhoft - Come Around

Week 14: 11 april

De Noorse Bernhoft brengt 'Come Around' begin 2014 uit als voorproefje op zijn derde studioalbum Islander (april 2014). Vergelijkingen met Jamiroquai poppen op en ook wordt hij volprezen in zijn vaderland. Daarnaast kan hij ook nog heel goed zijn adem inhouden. Dat is geen metafoor, want de Noor zit de hele videoclip van Come Around onder water. Natuurlijk kwam hij tijdens de opnames wel naar boven om adem te halen, maar de clip werd opgenomen in takes van steeds 90 seconden. De conceptie van het nummer vond trouwens plaats op een drogere plek: achter het stuur van zijn auto terwijl hij van San Francisco naar Los Angeles reed.

Hollywood

Wouter Hamel - Hollywood

Week 13: 4 april

Hollywood is de tweede single afkomstig van het album Pompadour en komt uit in april 2014. Dat album is meer elektronisch getint dan Hamel tot dan van zich heeft laat horen. Daarin herkennen we de hand van producer Benny Sings.

Million

Allen Stone - Million

Week 12: 28 maart

De single Million is een voorloper van het aankomende nieuwe album van Allen Stone. Hij is getekend door Capitol Records en het album moet in de zomer van 2014 uitkomen. Op Millions bezingt Stone over tijd. "Moving a million miles a minute". En hoe belangrijk het is om de tijd niet door je vingers te laten slippen. Nou, daar we het allemaal wel mee eens. Maar hij pakt je pas echt in met zijn souldoordrenkte stem die hij losjes op een bedje van piano, drums en bas neerlegd. Soulhippie Stone strikes again.

Something New

Nikki Yanofsky - Something New

Week 10: 14 maart

Ze is nog maar net 20 geworden, maar ‘Something New’ kunnen we Nikki Yanofsky allang niet meer noemen. De Canadese bracht haar debuutalbum Ella...Of Thee I Swing al in 2008 uit, maar brak met de opvolger Nikki pas echt door. Wereldwijd welteverstaan. Er zijn dan ook genoeg muzikanten en producers te vinden die nu met haar willen samenwerken. Zo heeft Yanofsky haar single ‘Something New’ laten produceren door Quincy Jones. Precies, díé Quincy Jones. En denk maar niet dat Jones het vervelend vond om met Yanofsky aan de slag te gaan: “Whatever ‘it’ is, Nikki has ‘it’”, aldus de Rock & Roll Hall of Famer.

Calling All Hearts

Robin Thicke, DJ Cassidy - Calling All Hearts

Week 09: 7 maart

De eerste single van het debuutalbum van DJ Cassidy, vooral bekend als DJ van grote Amerikaanse sterren. Zo mocht hij ook al plaatjes draaien voor President Obama, Diddy, Naomi Campbell, Oprah Winfrey en vele anderen. Hij zet groots in met 'Calling All Hearts' en met medewerking van Nile Rodgers, Earth, Wind & Fire, Robin Thicke en Jessie J. kan het niet anders dan een hit worden.

Love Lies

Betty Wright - Love Lies

Week 08: 28 februari

Love Lies is de eerste single afkomstig van het album Living Love Lies dat Betty Wright in februari 2014 uitbrengt. Meer dan 40 jaar muziekervaring in soul, gospel, R&B en hiphop komt samen in Love Lies en dat zorgt er voor dat dit weer klassieke Betty Wright single is.

You've Got Nothing To Lose

Michael Kiwanuka - You've Got Nothing To Lose

Week 08: 24 februari

Samen met producer Jack White (White Stripes) heeft de Engelse soulzanger Michael Kiwanuka weer een pareltje afgeleverd. In de ongehaaste stijl van Bill Withers bezingt Kiwanuka een opvoedkundig advies aan zijn zoon. En de videoclip mag er ook zijn.