Uitzending dinsdag 24 juni 2014

19:00 tot 22:00

Winfrieds Woonkamer [NTR]

Maandag t/m donderdag, van 19:00 tot 22:00 samen koken, eten en lekkere platen draaien in Winfrieds Woonkamer. Let ook op de speciale gasten die aanschuiven bij Winfried Baijens, zoals vaste gasten Benjamin Herman en Phil Horneman (Wicked Jazz Sounds) die wekelijks een uur platen komen draaien.

In deze uitzending

Soul & Jazz Talent Sarah-Jane te gast met haar favoriete platen

Het nieuwste Soul & Jazz Talent van Radio 6, Sarah Jane, komt vanavond in de Woonkamer haar favoriete platen draaien. Niet alleen Erykah Badu en Etta James, maar ook Missy Elliott, Coldplay en Anthony Hamilton passeren de revu. Haar lijst is bijna even divers als haar eigen muzikale carrière. Ze tourde met haar eigen band The Xperience in 2008, ging daarna touren met de Nederlandse hip hop formatie Zwart Licht en was ze backingvocalist voor o.a. Sabrina Starke en Rita Marley. Wordt nog moeilijk om een plaat voor haar uit te zoeken.

Laurens van Luin maakt penne arrabiatta!

Het is echt pastasalade-weer. Niet te warm, wel vullend en vooral gezond. Dat heeft Laurens van Luin (van Manic Organic) goed begrepen. Hij maakt straks penne arrabiatta, die tot de nok toe gevuld is met allerlei lekkers. Het recept staat uitgebreid hieronder en op mijn Facebook. Als je meekookt hoor ik dat graag op de app van Radio 6 of ‘ouderwets’ per mail op winfried@radio6.nl.


Laurens van Luin

Laurens is van Manic Organic uit Den Haag. Zijn missie is het stof van maatschappelijk verantwoord werken af te blazen. Duurzaam is sexy. Mensen inspireren en verleiden met mooie eerlijke producten en hippe duurzame merken, dat is wat zij doen. Door eigen partners en producten te kiezen hebben ze vrije keuze voor producten en daarmee een creatieve vrijheid. Van die vrijheid maken ze vanavond zeker gebruik in de Woonkamer.


Pasta salade Penne Arrabiatta met biologische pasta en vega worstjes (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 400 gram Penne Rigata, pasta (Rummo, volkoren en biologisch)
  • 2 eetlepels gewone olijfolie (niet extra Vierge of Vierge)
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook in plakjes
  • 2 theelepels Sambal Badjak
  • 500 gram Pasta di pomodori
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie (Nunez de prado)
  • 5 Tivall vegetarische worstjes
  • 100 gram radicchio
  • 6 zongedroogde tomaatjes, gehakt
  • 1 eetlepel gehakte verse basilicum

Bereiding

Kook de penne “al dente” beetgaar met een klein beetje zeezout, afhankelijk van de dikte van de past duurt dat tussen de 7-12 minuten. Verse pasta koken duurt minder lang. Verhit de olijfolie in een bakpan en fruit de uitjes aan. Voeg nadat de uitjes gekleurd zijn de gesneden vega-worstjes toe. Vervolgens doe je de knoflook erbij en bak je het geheel op laag vuur tot de knoflook begint te kleuren. Als laatste doe je de sambal badjak erbij. Roer de passata di pomodori er doorheen en bak het 1 minuut mee. Voeg zout en peper naar smaak toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus 10-15 minuten op laag vuur pruttelen. Giet de pasta af en roer de tomatensaus erdoor. 


Opmaak

Serveer in diepe borden. Eten doe je met mond en ogen, daarom kan je met de opmaak van een gerecht het verschil maken. Verdeel ¼ van de penne per bord en druppel er eventueel nog wat extra vierge olijfolie over. Voeg nu ¼ van de saus toe, bovenop de saus doe je ¼ van de radicchio. Deze knijp je licht bij elkaar zodat het mooi qua volume bovenop de pasta en de saus past. Maak het geheel af met de gehakte zongedroogde tomaten en de verse basilicum. 


Tips

  • Gebruik nooit vierge of extra vierge olijfolie om te bakken en braden, ter voorkoming van smaakverlies en het consumeren van schadelijke stoffen. 
  • Proeven is de sleutel tot koken. Wanneer je ergens niet zeker van bent of het lekker is, klaar is etc.: proef het. Mensen kunnen goed proeven en ruiken. Het is hét middel om te bepalen of iets gaar is, bij elkaar past etc.
  • Gooi niks weg, het kan altijd ergens anders voor dienen.
  • Kook groot en vries alles in maaltijdporties in. Dit kan je in drukke tijden helpen aan een gezonde maaltijd. Plus je maakt alles één keer vies voor meerdere maaltijden.
  • Probeer eten uit de magnetron te vermijden. De magnetron reduceert voedingswaarden in een gerecht en kan zorgen voor giftige stoffen in je eten.
  • Opmaak en presentatie kunnen een gerecht een boost geven, denk hierover na!

Video - Programma item: 0

Audio