Uitzending woensdag 16 juli 2014

19:00 tot 22:00

Winfrieds Woonkamer [NTR]

Maandag t/m donderdag, van 19:00 tot 22:00 samen koken, eten en lekkere platen draaien in Winfrieds Woonkamer. Let ook op de speciale gasten die aanschuiven bij Winfried Baijens, zoals vaste gasten Benjamin Herman en Phil Horneman (Wicked Jazz Sounds) die wekelijks een uur platen komen draaien.

In deze uitzending

Phil Horneman komt langs met de allernieuwste Wicked Jazz muziek!

Elke woensdag komt deze doorgewinterde DJ je week opvrolijken met zijn Wicked Jazz Sounds. Deze keer een uur lang alleen de fijnste zomerplaatjes, strictly vinyl!

1. Speedometer - Happy
2. Lord Echo - Street Knowledge                                .
3. The Dynamics - Money
4. Todd Terje - Leisure Suit Preben                            .
5. Salah Ragab - A Tribute To Sun Ra
6. African Roots of Jazz - The Healer Don't Break (ft. Carlos Niño & Friends)    .
7. Raphael Munnings - Taking You Higher                        .
8. Darondo - My Momma And My Poppa
9. Sergio Mendes - Walk The Way You Talk
10. T.S. Monk - Candidate For Love (Kon Re-edit)
11. Norman Connors - Mother Of The Future

Phil Horneman te gast met de fijnste Wicked Jazz Sounds

Jude's Diner maakt gegrilde paprika-tomatensoep en empanadas!

Judith Tegels kookt zonder tarwe en koemelk, want dat kunnen haar darmen niet goed verteren. En dat heeft haar geïnspireerd om ontzettend veel recepten te bedenken voor allerlei typen intolerantie, allemaal te vinden op de site van Jude's Diner.

Benieuwd of dat ook lekker is? Kook vanavond mee! Zet dan Radio 6 aan om 19:00 en mail even naar winfried@radio6.nl, wie weet win je dan ook nog wat...

Gegrilde paprika-tomatensoep (Gluten-, lactose-, soja- en koemelkvrij)

"Deze heerlijke soep kun je op twee manieren maken. In de winter en als ik weinig tijd heb gebruik ik paprika uit een pot en tomaten uit blik, maar in de zomer (meer smaak!!) en als ik tijd heb gebruik ik verse paprika en tomaten."

Ingrediënten (voorgerecht voor 4 of hoofdgerecht voor 2 personen):
•    0.75 kilo rode paprika of  1 pot gegrilde paprika
•    0.75 kilo tomaten of 2 blikken gepelde tomaten
•    Olijfolie om te bakken
•    3 teentjes knoflook
•    2 sjalotjes
•    3 el balsamicoazijn of 2 el (gegrilde paprika uit een pot is al wat zurig door de azijn die gebruikt is om te conserveren)
•    Peper en zout
Ingrediënten voor de basilicumolie:
•    1 dl olijfolie
•    1 bosje basilicum

De bereiding van de winter of "ik heb weinig tijd"-soep:
1.    Snij de knoflook in dunne plakjes en de ui in snippers en fruit ze aan in de soeppan
2.    Voeg paprika en de balsamicoazijn toe en laat nog even doorsudderen. Je kunt eventueel beginnen met de helft van de balsamicoazijn en later naar smaak nog extra toevoegen
3.    Voeg nu ook de tomaten toe en pureer het geheel (met een staafmixer of in de blender)
4.    Je hebt nu een lekkere dikke soep, voeg eventueel wat water toe om te verdunnen
5.    Voeg peper, zout en eventueel nog wat balsamicoazijn toe naar smaak
6.    Meng in een keukenmachine of met een staafmixer met een bakje de olijfolie en basilicum goed door elkaar
7.    Serveer de soep met een lekker stuk zelfgebakken (glutenvrije) Focaccia, de basilicumolie en verse basilicum
8.    Doe je ogen dicht en waan je in Italië!

De bereiding van de zomer of "ik heb veel tijd"-soep:
1.    Zet de paprika's in hun geheel in de oven onder de gril. Draai af en toe totdat het hele vel eruit ziet alsof het los zit (overal een beetje geblakerd). Dit kan best even duren. Laat ze afkoelen in een bak en vang het vocht op
2.    Kruis de tomaten op de kont in en leg ze in kokend water totdat ze gaan drijven. Laat afkoelen. Bewaar het kookwater
3.    Pel de paprika's en ontdoe ze van zaadlijsten en steeltje, zeef het vocht
4.    Pel de tomaten
5.    Snij de knoflook in dunne plakjes en de ui in snippers en fruit ze aan in de soeppan
6.    Voeg paprika met het vocht en de balsamicoazijn toe en laat nog even doorsudderen. Je kunt eventueel beginnen met de helft van de balsamicoazijn en later naar smaak nog extra toevoegen
7.    Voeg nu ook de tomaten toe en pureer het geheel (met een staafmixer of in de blender)
8.    Je hebt nu een lekkere dikke soep, met het kookwater van de tomaten kun je de soep naar wens verdunnen
9.    Voeg peper, zout en eventueel nog wat balsamicoazijn toe naar smaak. Hou er rekening mee dat de soep een dag later veel meer smaak heeft!
10.    Meng in een keukenmachine of met een staafmixer met een bakje de olijfolie en basilicum goed door elkaar
11.    Serveer de soep met een lekker stuk zelfgebakken (glutenvrije) Focaccia, de basilicumolie en verse basilicum
12.    Doe je ogen dicht en waan je in Italië!

Empanadas (ca. 12 stuks)

Voor het deeg:
•    250 g glutenvrije bloem
•    7 g droge gist of 13 g verse gist
•    135 ml sojamelk
•    15 g rietsuiker
•    1/2 ei
•    3 g zout
•    35 g plantaardige boter op kamertemperatuur
Voor de vulling:
•    200 g verse spinazie
•    1 bos basilicum
•    150 g feta
•    50 g zongedroogde tomaten
•    1 el kappertjes 2 als je van zurig houdt
•    1/2 ei losgeklopt
Materialen:
•    Deegroller
•    Empanada maker: zie deze foto
•    Scherp mes

1.    Meng de ingrediënten voor het deeg door elkaar en kneed het tot een stevig deeg
2.    Laat het deeg 30 min. rusten onder vershoudfolie en een vochtige doek op een warme plaats
3.    Verdeel het deeg in 11 (ja echt 11, niet 12) gelijke balletjes en laat het nog eens op dezelfde manier rusten
4.    Roerbak of blancheer de spinazie en laat goed uitlekken
5.    Verbrokkel de feta
6.    Hak de basilicum en kappertjes fijn
7.    Snij de zongedroogde tomaatjes in stukjes
8.    Mix alle ingrediënten voor de vulling, behalve het ei, door elkaar
9.    Verwarm de oven voor op 200 °C
10.    Rol de balletjes een voor een uit tot een ronde lap die net over de empanada maker valt (ca. 4 mm dik). Als het deeg wat te droog is geworden kun je er wat ei opsmeren en nog even flink doorkneden
11.    Leg een lap deeg op de empanadamaker en daarbovenop ca. 1.5-2 eetlepels vulling, smeer de randen in met ei en pers beide kanten samen
12.    Met een scherp mes kun je het overtollige deeg lossnijden, hiervan maak je de twaalfde empanada
13.    Bestrijk de bovenkant van de empanadas met ei en bak ze in ca. 15 min. in het midden van de oven, of tot ze mooi bruin zijn.
14.    Wil je ze invriezen, bak ze dan 10 minuten. Na ontdooien kun je de empanadas op een lage temperatuur in de oven opwarmen en afbakken

Video - Jude's Diner maakt gegrilde paprika-tomatensoep en empanadas

Video - Judtih Tegels over Empanadas.

BIO: WINFRIED BAIJENS

Winfried Baijens is gezegend met een kop voor de televisie en een stem voor de radio. Geen wonder dus dat deze geboren Limburger (daar hoor je bijna niets meer van) behangen is met eremetaal en aanmoedigingsprijzen.

Na de studie journalistiek gaat Winfried aan de slag voor NOVA en maakt in 2003...

Audio