Uitzending dinsdag 09 september 2014

19:00 tot 22:00

Winfrieds Woonkamer [NTR]

Maandag t/m donderdag, van 19:00 tot 22:00 samen koken, eten en lekkere platen draaien in Winfrieds Woonkamer. Let ook op de speciale gasten die aanschuiven bij Winfried Baijens, zoals vaste gasten Benjamin Herman en Phil Horneman (Wicked Jazz Sounds) die wekelijks een uur platen komen draaien.

In deze uitzending

Lilian Hak te gast in Winfrieds Woonkamer met haar favoriete plaaten

Te gast is Lilian Hak. Lilian is zangers en maakte eerder platen met elektronica, maar ze is sinds een paar jaar helemaal in de nostalgische sfeer. Ze maakte twee platen over de gloriedagen van Hollywood, denk aan de film noir en en de spaghetti western.

En denk bij Lilian Hak niet alleen aan muziek. Wat zij maakt is een totaalconcept, het plaatje klopt met wat je hoort: Lilian is een kameleon op haar opvallende albumhoesjes.

Er komt een vervolg op deze twee albums, er komt (ooit) een nummer drie. Maar eerst heeft ze een paar maanden geleden een single gereleased, een cover van Johnny Cash, I walk the Line.
Daarvoor heeft ze toestemming gekregen van de nabestaanden van Cash, en dat is niet zo makkelijk als het klinkt.

Vanavond haar favoriete platen:

Lilian Hak - I Walk the Line
James Blake - A case of you
Ryan Adams - Wonderwall
Prince - Sign 'o' The Times
Nina Simone - Wild is the Wind
Fleetwood Mac - Dreams
John Mayer - Gravity (Live)
John Legend & The Roots - Hard Times
Betty Hutton - Orange Coloured Sky
Lilian Hak te gast in Winfrieds Woonkamer met haar favoriete platen

Jim de Jong serveert rauw gemarineerde kabeljauw

Op dinsdag kregen we een heerlijke variatie op kabeljauw voorgeschoteld in Winfrieds Woonkamer! Jim de Jong serveerde rauw gemarineerde kabeljauw met haricot verts met druiven en walnoten. Lekker!

Video - Programma item: 0

Jim de Jong van restaurant 'De Jong' maakt rauw gemarineerde kabeljauw

Het is de week van de bewuste vis! In de keuken van Winfrieds Woonkamer besteden we hier volop aandacht aan. Vandaag komt Jim de Jong langs en maakt rauwe, gemarineerde kabeljauw met haricot verts, druiven en walnoten. Kook mee en laat ons dat weten via winfried@radio6.nl of via facebook en win een soul & jazz CD!

Jim de Jong, een kok met al veel op zijn naam staan. Hij liep stage bij Gordon
Ramsey, werkte voor Robert Kranenborg én heeft sinds kort zijn eigen restaurant
in Rotterdam. Klein detail: hij is slechts 25 jaar oud.  

Rauw gemarineerde kabeljauw met haricot verts, druiven en walnoten
voor 4 pers.

Ingrediënten

- 400 gram kabeljauwfilet (MSC gecertificeerd)
- 375 gram zeezout, middelgrof
- 325 gram kristalsuiker
- 1 bosje kervel, gehakt
- 3 limoenen 
- 300 milliliter walnootolie
- 2 eetlepels honing
- 200 gram haricot verts
- Handje geroosterde walnoten
- 32 witte pitloze druiven. Gehalveerd


Bereiding
Rasp de schillen van de limoenen en pers het sap. Meng zout, suiker, gehakte kervel en limoenrasp in een kom. Voeg met enige kracht een klein beetje water toe, dit is om de pekel te activeren. Bedek de filets 20 minuten met de pekel. Draai de filets om en bedek nogmaals 20 minuten. Spoel het zout eraf en leg de filets op een droge doek. Snij daarna dunne plakken van de kabeljauw. Hoe dunner je dit doet hoe beter. Kook kort de haricot verts in gezouten water en koel af in ijswater. Zo blijven ze lekker knapperig. Doe limoensap en honing in een kom. Voeg druppelsgewijs walnootolie toe en gebruik staafmixer tot de vinaigrette op mooie dikte is.


Presentatie
Plaats een dikke lepel vinaigrette op de borden. Leg hier de haricot verts en de halve druiven op. Verdeel hierover de gemarineerde kabeljauw. Bestrooi met de geroosterde walnoten. Audio